2009. szeptember 26., szombat

8 tipp: hajfestés olcsón és gyorsan

A megfelelő hajszín kiválasztása fontos fegyvertény, de nem muszáj fodrász segítségét kérned hozzá...

Válaszd ki a bőröd tónusának megfelelő árnyalatokat, találd ki, egyszínű vagy csíkos hajat szeretnél-e, majd döntsd el, meg mered alkotni magadnak a frizurát.

Forrás: nana

1. Milyen volt szőkesége…
Vannak nők, akiknek minden hajszín jól áll (emlékszel Linda Evangelistára?), de a legtöbbünknek biztosra kell menni a választásnál. A trükk: ha sárgás a bőröd, maradj távol az aranyszínű árnyalatoktól, ha hamvas-rózsás az arcod, kerüld az ezüstös és babás színeket. Mindig jó megoldás a saját hajszíned tónusát néhány árnyalattal világosabbra venni: frissít, fiatalít, de nincs benne sok rizikó.

2. Hogyan barnulj be?
Ha inkább sápadt a bőrszíned, akkor óvatosan a nagyon sötét tónusokkal, hacsak nem akarsz kifejezetten idősebbnek és misztikusnak tűnni. Itt is érdemes előbb csak egy pár árnyalattal sötétebb tónussal kísérletezni. A szemöldököd színénél sose válassz sötétebb árnyalatot. Utánafestheted a szemöldököd, de nem hat majd természetesnek.

3. Átfesteni, vagy melírozni?
Úgy tűnik, a rövid hajú nőknek jobban áll az egyszínű haj. Ha félhosszú vagy hosszú hajad van, az arc körüli többszínű tincsek izgalmassá teszik az összhatást. Ha egészen természetes hatásra törekszel, akár 4-5 féle árnyalatban is csíkozhatod a hajad, persze ehhez az kell, hogy ne álljanak nagyon távol egymástól a tónusok. Ezt a műveletet azért célszerűbb fodrászra bízni, hacsak nem vagy igazán gyakorlott benne.

4. Mit kezdj a lenövéssel?
Az otton használható, jó minőségű „közértes” hajfestékek zöme kopik a hajmosások során, és ha nem üt el nagyon az eredeti színedtől, alig fog látszani a lenövés. Ha egészen más színű hajat szeretnél, akkor vagy 3-4 hetente kell festened, vagy válaszd a melírozást: a csíkokkal sokkal tovább bírja a frizura anélkül, hogy ápolatlannak tűnne.

5. Saját kivitelezésben?
Ma már nagyon egyszerűen használható hajfestékek kaphatók, de a szőkítés és a melírozás sem okoz gondot a készen vásárolható, minden szükséges eszközt tartalmazó készletekkel. Ha még nem próbáltad, kérheted barátnőd segítségét, a fej hátsó részén levő hajat bizony trükkös dolog szépen befesteni. Néhány alkalom után belejössz majd. Ez nemcsak pénztárca-kímélő megoldás, de sok időt nyerhetsz vele.

6. Bizonytalan vagy?
Használj kimosható színezőt. Így ha nem is sikerül olyan jól a műved, esetleg rossz színt választottál, pár mosás után újra nekifoghatsz az alkotásnak. A kimosható színezők nem rongálják a hajat, nem nőnek le, és néhány foltos törülközőn és a beleölt időn kívül nem vesztesz semmit. Viszont a vastag, világítóan ősz hajszálakat nem fogják be rendesen, ezzel számolnod kell.

7. Erősen őszülsz?
Az ősz hajnak más a szerkezete, nehezen fogja a festék, és gyorsan le is dobja. A legjobb, ha kicsit kiszőkülsz: hamvas, gyöngyház, szőke és barna tincsekkel nagyon jól lehet álcázni az ősz hajszálakat, és ahogy előbukkannak, csak a csillogás tűnik fel, ami még szép is.

8. Hajfestés után
Azzal, hogy befestetted a hajad, még nem vagy kész. A hajszín és a hajszerkezet ápolása ugyanolyan fontos feladat, érdemes jó minőségű sampont, balzsamot, hajvégápolót és pakolást beszerezni. Kerüld a sodium laureth sulfate tartalmú samponokat, többek között mindennél hamarabb fakítják a színt.