2009. szeptember 26., szombat

Gyors megoldások haj-bajokra

Mindegy, hogy vastag- vagy vékonyszálú, törékeny, roncsolt, zsíros vagy korpás a hajad. A helyes ápolás az helyes ápolás, csak úgy, mint a megfelelő száírtás és vágás. Hajtippjeink mindenkinek segítenek!

forrás: nana

Vastag hajszálak

Akkor nevezzük vastag szálúnak a hajat, ha azok átmérője több mint 0,05 mm. Az ilyen hajkorona vastag, dús, de gyakran fénytelen és kezelhetetlen - a hajszálak nem tudják rendesen visszaverni a fényt.
Az ilyen hajat mindig óvatosan kell fésülni, nehogy tovább roncsold a szerkezetét. Tápláld pakolásokkal, és használj hajkrémet, vaxot. Ügyelj a hajszárító helyes használatára is: sose legyen túl forró, és sose szárítsd túl közelről.

Hajhullás

Naponta akár 80-100 szál hajunkat is elveszíthetjük - eddig tehát aggodalomra semmi ok. Ha azonban csomókban kezd hullani, esetleg már a fejbőr is látszik, azonnal fordúlj orvoshoz!
A hajhullás oka nem mindig egyértelmű. Lehet hormonális eredetű, de lehet betegség vagy lelki trauma következménye is, sőt kiválthatja a stressz is. A hajgyökér ugyanis érzékenyen reagál minden hatásra, amely a testet vagy a lelket éri, majd rögtön reagál is ezekre - például hullani kezd.


Ha gyakran masszirozod a fejbőrt, a tápanyagok is könnyebben jutnak le a gyökerekhez, és a masszázs jót tesz a vérkeringésnek is, ráadásul feszültség levezetőnek sem utolsó. Figyelj még a vitamindús táplálkozásra.

Ha sikerül is megygógyítani a hajat, illetve a fejbőrt, akkor is 3 hónap kell ahhoz, hogy minden visszaálljon az "eredeti" állapotra, és a hajszálak újra növekedésnek induljanak.

Vékony, tartás nélküli haj

A hajszálak ebben az esetben fele akkora átmérőjüek, mint a vastag haj esetében. Ráadásul a vékony szálú haj hamarabb zsírosodik is. Javíthajta a haj képét a festés, a szőkítés, illetve a dauer - de ez csak optikai hatás, hiszen a haj szerkezete roncsolódik, és ettől tűnik majd dúsabbnak.
Ma már viszont bárhol kaphatóak olyan pakolások, regenerálók, amelyek javítják a haj állagát, természetesen dúsítanak. ezek mélyen behatolnak a hajszálakba, és erősítik annak szerkezetét.

A hajszárításnak is vannak trükkjei: először ritkább kefét használj, vagy elég, ha csak az ujjaiddal emelgeted a hajat. De dús hatást érhetsz el vastagabb hajcsavarókkal is.

Átkozott korpa

A korpa kialakulásáért a stressz, de a hőmérsékletingadozás is felelős lehet. Az igaz korpaszezon télen van, amikor amikor az alacsony hőmérsékletű, száraz levegő is segíti a kialakulását.
Ráadásul - sajnos - korpa és korpa között is különbség van. Zsíros fejbőrőn általában nagyobb, sárgás a korpa, amely erősen tapad a fejbőrhöz. A száraz fejbőrön apró, fehér a korpa. A fejbőr pedig viszket, érzékeny és húzódik.

A korpát nem is olyan könnyű eltüntetni. A samponok feladata, hogy helyreállítsák a fejbőr állagát - de ez nem megy rögtön, legalább 2-3 hét kell ahhoz, hogy hatásuk látványos legyen. Segíthet az is, ha a táplálkozáson is változtatsz: kevesebb hús és zsiradék, több túró, sovány sajt.

A korpát mindig más és más okozza, ezért - ha 3 hét után sincs javulás - szakemberhez kell fordulni.