2009. szeptember 26., szombat

Hajbajok esőben, hidegben, szélben

A haj számtalan megpróbáltatásnak van kitéve. Évente átlagosan száztíz mosást, több mint háromszázötven óra napsütést, harmincnyolc óra formázást és tizenkét órányi szárítást kell elviselnie. A hideg idő különösen megviseli a fürtöket...

forrás: nana

Erősen megviselt haj

Alkalmazzunk minden második héten hajpakolást! Ezt ujjheggyel dörzsöljük a nedves hajra, a krémet ritka fogú fésűvel oszlassuk el egyenletesen. Tekerjünk rá fóliát vagy vastag törülközőt, hogy az így keletkező melegben minden hatóanyag fel tudjon szívódni. Az utolsó öblítést mindig hűvös vízzel végezzük. Szárítás előtt vigyünk fel a hajra ápolókrémet, és oszlassuk el egyenletesen. Ügyeljünk rá, hogy a dauerolás és festés között legalább két hét teljen el.

Száraz, fénytelen haj

Hajmosáskor soha ne samponozzunk kétszer, mert ettől a fejbőr védőrétege még porózusabbá válik. A sampont gyengéden masszírozzuk a fejbőrbe. Serkenti a verejtékmirigyek működését, és gyorsabban regenerálódik a fejbőr. Soha ne formázzuk vizesen a hajat! Először mindig szárítsuk meg, és a szárítási idő utolsó harmadában adjunk formát a frizurának. Ez kevésbé veszi igénybe a szálakat.

Zsíros, korpás haj

Ez a hajtípus gyakori hajmosást igényel. Az utolsó öblítővízbe cseppentsünk kevés citromolajat. Ez kordában tartja a faggyúmirigyek működését. Az öblítés előtt masszírozzunk a hajba jojobaolajat, amely kiváló hajkondicionáló. A zsíros haj megmentője a festés, a melírozás és a dauer lehet: a színezőanyag zsírtalanítja, frissebbnek és dúsabbnak mutatja a hajkoronát. Lehetőleg ne használjunk sampont és balzsamot együtt tartalmazó készítményeket, mert ezektől könnyen elnehezülhetnek és bezsírosodhatnak a hajszálak.

Tördezett haj

Ügyeljünk rá, hogy a sampon nagy részét a fejbőrre vigyük fel. A lefolyó hab bőven elegendő a hajvégek tisztításához. A túl meleg levegő méreg az ilyen hajnak, ezért legalább tizenöt centiméterre tartsuk a hajszárítót, és inkább alacsonyabb fokozaton használjuk! A nedves haj ötször érzékenyebb, mint a száraz, ezért ne sűrű kefével, hanem ritka fogú fésűvel, tincsenként alulról felfelé haladva bogozzuk ki. Így elkerülhetjük a további töredezést. A hajvégeket havonta frissítsük vágással.