2009. szeptember 26., szombat

Segítség! Töredezett a hajam!

A rendszeres igénybevételtől, mosástól, szárítástól, no meg a haj öregedése következtében a hajszálat védő pikkelyek rétegről rétegre elkopnak, és ezzel elvész a haj fénye és rugalmassága. De gondos ápolással megelőzhetjük ezt a folyamatot.

forrás: nana

1. tipp: Rendszeresen vágassuk a haj végét!

A haj már akkor is sokkal egészségesebbnek és ápoltabbnak hat, no meg az esése is jobb, ha megkurtítjuk a frizura körvonalának elroncsolódott végeit. Szó sincs persze arról, hogy feltétlenül rövidre kellene nyíratni – többnyire pár milliméter vágás is elegendő. A haj végein látható kis „fehér pemzli” annak a jele lehet, hogy a haj belseje felrepedt. Ha túl keveset távolítunk el a haj végeiből, esetleg épp a felhasadt részbe vágunk bele, akkor a hajszál azonnal továbbhasad. Egy egyszeri, ám „radikális” vágás tehát több haszonnal jár, hisz a haj egészségesen fejlődhet tovább.

2. tipp: Szilánkvágás

Akinek a hosszú hajban sok sérült hajszála van, de nem tudja elszánni magát arra, hogy levágassa, az csináltasson hajvégmentő szilánkvágást. Ne csak a haj alsó körvonalának beteg szálait, de a rövidebb hajszálak és a felső hajréteg különösen roncsolt részeit is érintse a kurtítás. Az eljárás úgy történik, hogy a hajat vékony tincsenként megsodorjuk, és a kiálló, felhasadt végeket egy éles ollóval eltávolítjuk.

3. tipp: Pótoljuk a keratint!

Az igénybe vett hajra való készítmények speciális, a keratinhoz hasonló
alkotórészeket tartalmaznak. Betömik a haj felületén keletkezett mikroszkopikus méretű lyukakat, és ettől a hajfelszín simává, formálhatóvá válik. Ezenkívül megelőzhető velük a hajvégek felhasadása, mert a hajápoló anyagokkal bevont haj kevésbé reped, törik. Az erősen igénybe vett hajat egy ideig minden mosás után, a kifejezetten erre a hajra való intenzív hajápolókkal kell kezelni.

4. tipp: Halasszuk el a dauerolást és a festést!

Mindkét művelethez ugyanis vegyi eszközökkel némileg fel kell lazítani a haj szerkezetét, hogy a kívánt formai vagy színbeli változás létrejöhessen. Már csak azért is érdemes egy kicsit várni, mert ragyogóbbak a színek, természetesebb és szebb a dauer, ha egészséges hajjal dolgozunk.

5. tipp: A hibák ügyes fésüléssel leplezhetők

A nem egészen ép hajvég kevésbé tűnik fel, ha a „nedves hatású” vagy a „lesimított” frizurák közül választunk. Ahelyett, hogy a hajunkat a mindennapos, fárasztó főnözéssel többnek akarnánk láttatni, hajviasszal, zselatinnal, rögzítő folyadékkal vagy habbal formázzuk.

Figyelem!
Ha erősen igénybe vett, szálkásodásra hajlamos a haj, ne használjunk tüskés csavarót, rosszul sorjázott, műanyag tüskéjű kefét vagy rossz minőségű fésűt. A keratinszerkezetében károsodott hajnak nem tesz jót a hő, sem az, ha vizes állapotban túlnyújtjuk, ami a kefén történő szárításnál gyakran megesik. A hajsütő vasat és az elektromos csavarót is csak módjával szabad alkalmazni.