2009. szeptember 26., szombat

Mit jelez a haj?


Bizonyára te is észrevetted, hogy frizurád nagyobb szerepet játszik mások szimpátiájának vagy ellenszenvének kiváltásában, mint az arcod vagy a ruházatod. A „hajbeszéd” néha fontosabb, mint a testbeszéd, már maga a hajszín is rengeteget elárul rólad, a személyiségedről.


forrás: nana

A legújabb magatartáskutatási vizsgálatok szerint a frizura úgynevezett kulcsinger (a legintenzívebb reakciót váltja ki az emberből): eldöntheti, megtaláljuk-e a megfelelő partnert, elnyerjük-e a megpályázott állást, befogadnak-e egy új baráti társaságba. A férfiak számára különösen a haj színe és hossza a döntő: minél világosabb és hosszabb, annál jobb. De nézzük csak, mi mindent jelez még.

Szex-csömörre utal – ha rövid

Ha rövidre vágatod, tudattalanul ugyan, de azt jelzed a környezetednek, hogy már nem kívánod annyira a szexet, nem érzed magad annyira nőiesnek, mint előtte. Számos párkapcsolati szakértő támogatja ezt a nézetet: szerintük az a nő, aki rövidre vágatja a frizuráját szándékosan csökkenti vonzerejét.
A hosszú hajnak évezredes hagyománya van: az ősember is a hajába kapaszkodva húzta magával párját. A barlangrajzokon a haj egyértelműen a termékenységet és a vonzerőt szimbolizálta. Ez ma is így van: a modellek közül igen kevés hord rövid frizurát, a legtöbb nő pedig vágyakozva tekint a samponreklámokban látható hosszú sörényekre. Így vannak ezzel a férfiak is: tízből kilenc biztos, hogy a hosszú hajat találja szexisebbnek. Az a nő, aki megválik hosszú hajától, tisztában van azzal, hogy veszít a vonzerejéből - állítják.

Megmutatja, milyen vagy

A hajszín-toplista első helyen még mindig a szőke, hosszú, egyenes haj áll (a legtöbb ember általában szexinek, jól neveltnek tartja viselőjét).
A barna, középhosszú haj a gondtalanság, a melegszívűség és a fokozott szociális érzék jele. Sok férfi bolondul érte, nem csoda, ha dobogós.
A hosszú, göndör hajú nőket általában élénknek és barátságosnak, de egyben bizonytalannak is tartja a környezete - nem árt, ha ezzel tisztában vagy, ha a loknikon gondolkozol.
A praktikus, rövid frizura intelligenciát és öntudatosságot sugall, de a legkevésbé vonzó a férfiak számára.

Betegségre utal – ha hullik

Az átlagosnál (napi 70-100 szál) lényegesen több hajat veszítesz mostanában? A jelek a lélek betegségére, érzelmi megrázkódtatásra, stresszre vagy hormonális problémára utalnak. A hajhullás nem rögtön, hanem az érzelmileg terhelt időszak után 2-3 hónap múlva jelentkezik.
Nem ritkán ásványi anyagok hiánya (cink, szelén, mangán vagy szilícium) áll a hajhullás hátterében. Ezeket kiegészítőszerek szedésével pótolhatod, de előtte mindenképpen kérj orvosi segítséget és csináltass vérképet, hogy valóban hiány van-e a szervezetedben a fenti anyagok valamelyikéből. A kontrollálatlan nyomelempótlással több kárt okozhatsz, mint amennyit „profitálsz” belőle!
A szervezetben lappangó gyulladásos góc szintén a haj minőségi romlásához és hajhulláshoz vezethet. A leggyakoribbak a fogászati gócok, de gyakran az orrgarat, elsősorban az arcüreg, valamint a tünetet nem adó epehólyag-gyulladás is állhat a háttérben. A góckutatás, majd a góctalanítás elengedhetetlenül fontos kóros hajhullás esetén.

A teljes hajkorona általában 7 év alatt újul meg. Ez a 7 év nagy idő, közben a szervezetet számos hatás éri: öregszik, kénytelen „átvészelni” különböző fertőzések, betegségek, gyógyszerhatóanyagok és a stressz támadásait, emellett még a táplálkozás is befolyásolja, hogy mennyi új sejt képződik és milyen ütemben.

És a hormonok...

Figyelj a jelekre! Ha olyan tüneteket találsz magadon, amelyek hormonzavarra utalnak (például a menstruációs ciklus zavara, fokozott szőrnövekedés az arcon és a dekoltázson), érdemes orvoshoz fordulnod. Várandósság idején is előfordulhat hajhullás: ezt a terhesség kilenc hónapja alatt fellépő hormonális változások okozzák, a változókori hajhullás pedig az ösztrogén nevű hormon szintjének csökkenésével állhat összefüggésben. A megfelelő ösztrogénszint érdekében lehetőleg kerüld a stresszt (idegesség, bosszankodás, bánat, veszekedés), ellenkező esetben – akár fiatalon is – menstruációs cikluszavarok, tisztátalan bőr, alkalmanként pedig hajhullás lehet a következmény.


Még néhány kellemetlen tünet

Ha jobban zsírosodik, mint eddig... szintén hormonzavarra utalhat. Ha gyermekkorod óta küszködsz a zsírosodással, akkor lehet, hogy nem betegség, hanem az öröklött hajlam áll a háttérben, ez ellen pedig nem tudsz mit tenni.
Ha viszket, valószínűleg allergiás vagy a samponod vagy balzsamod egyik összetevőjére. Menj el allergiavizsgálatra, mert ott kiderülhet, hogy pontosan milyen vegyi anyagra vagy érzékeny! A folyamatos viszketést kiválthatja a cukorbetegség is, ezért ha a következő tüneteteket észleled magadon – például az aceton szagú száj, szapora szívverés, állandó éhségérzet, verejtékezés –, akkor gyorsan méresd meg a vércukorszintedet!
Ha erősen korpásodik és az e célra kifejlesztett sampon sem hoz megoldást, a stressz mellett cinkhiányra is gyanakodhatsz. Lazíts egy kicsit, és juttass be szervezetedbe minél több cinket: fogyassz sok spenótot, lencsét, babot, borsót vagy karfiolt!
Ha korábban gyönyörű, fényes tincseid most szürkék és fénytelenek, valószínűleg kevés a szervezetedben az A-vitamin. Táplálkozz tudatosabban: fogyassz sok A-vitaminban gazdag élelmiszert, például májat, halat, tojássárgáját, tejszínt, vajat tejet!

A copfnak is vannak hátrányai

Amennyire előnyös lehet (gyorsan elkészülsz vele), annyira káros is, főleg, ha gyakran hordod így. Néhány dolgot jó, ha szem előtt tartasz a copf elkészítésénél. Soha ne használj vékony – főleg, egyszerű befőttes -gumit, mert megtöri, roncsolja a hajadat. Ha már lófarok, akkor elasztikus pamutalapú gumival fogd össze, ami kevésbé károsítja a hajadat. Ne húzd túl erősre a copfodat, mert túlságosan terheli a hajgyökereket: hajhullást, töredezést idézhet elő. Sokaknak még egy gyengébb szorítás után is megfájdulhat a feje, hát még, ha szorosan hátrafogott varkocsról van szó. Csak akkor fogd össze a hajadat, ha teljesen száraz, mert a vizes haj jóval sérülékenyebb és könnyebben törik.

Csínján a simogatással!

Ha állandóan babrálod a hajadat – előszeretettel túrsz bele, simítod el a homlokodból, gyorsabban zsírosodik, és több hajszálat veszíthetsz, mint normális esetben.

Veszélyben a hajvég

A hosszú hajszálak vége szinte mindig ki van téve a válladon történő súrlódásnak, és sokkal sérülékenyebbek, mint a rövidebb részeken. Minden egyes alkalommal, amikkor hozzácsapódik a válladhoz, sérül a vége, előbb csak töredezett lesz, később viszont ez a sérült rész le is válik a haj egészséges részéről.

Vitaminban a segítség

A H-vitamin az ismertebb nevén biotin erősebbé és egészségesebbé teszi a sörényedet, sőt, hajhullás ellen is kiváló, mert elősegíti a haj növekedését. Alkalmazd belsőleg: a karfiol, a dió, a mogyoró, a máj és a tojássárgája mind biotinbomba!
A C-vitamin növeli a hajad ellenálló képességét, az E-vitamin pedig megfiatalítja, élettel telivé teszi.
A B5-vitamin puhábbá, rugalmasabbá teszi a hajszálakat, és óvja hajkoronádat a kémiai beavatkozások, például a festés vagy a dauer romboló hatásaitól. Legnagyobb B5-vitaminforrások a gabonafélék, az élesztő és a máj.
Az A-vitamin és provitaminja, a bétakarotin rendkívül fontos a szövetek, így nagy szerepük van a bőr és a haj épségének fenntartásában. Legtöbb A-vitamint a máj, a tejtermékek, a tojássárgája és a tengeri halak tartalmaznak, bétakarotin pedig a sárgarépában, a spenótban és a sárgabarackban fordul elő nagy mennyiségben.

2009-es hajtrend
A tavalyi rövidhaj divat már igazából nem trendi, nem különleges, mégis majdnem mindenki ezt hordja... Ha hosszú a hajad és megfelelően lépcsőzetes, nyugodtan belevetheted magad a 2009-es hajtrendbe. Az egyenesre vasalt haj, kócosan, vagy tükörsimán, mindenképpen a trendi változatok között szerepel.