2009. szeptember 26., szombat

Hajbajok: változtasd dúsabbá!

Ha a kelleténél kicsit vékonyabb szálú vagy ritkásabb a hajad, akkor sem kell rövid frizurát hordani. Ügyes vágással és néhány trükkel dúsabbnak látszik majd.

forrás: nana

Tépett fürtök

Vágasd divatos, tépett fazonúra a hajad, hiszen így a mosás után a frizura szinte magától beáll a kívánt formára. Amikor elkezded szárítani a fürtjeidet, arra figyelj, hogy mindig emeld meg kissé a töveket. Majd húzd ki egyenesre a hajad, és vaksz segítségével tincsezd át a fürtöket.

Tupírozott

Mosást után használj hajhabot. A frufru kivételével tupírozd be az összes tincset, majd szépen simítsd el a haj felszínét, és lakkozd le. A frufru fölé hajpántszerűen köss kendőt.

Hullámos

A frufru végét sütővassal göndörítsd csigaformájúra, majd a haj többi részét fogd az egyik oldalon copfba. Ezt is süsd be tincsenként, majd válaszd le egy vékony fürtöt, tekerd vele körbe a hajgumit, és rögzítsd hajtűvel.

Búbos

Használj hajhabot, majd nagy körkefével szárítsd be úgy a hajat, hogy a végeit húzd kifelé. A homlok felett válassz le egy közepes vastagságú fürtöt, és kissé megemelve, csiga formában megtekerve tűzd le. Az elkészült hajkoronát rögzítsd lakkal.

Fonott

Elöl, az egyik oldalon készíts egy vékony fonatot. A copf fölött és alatt lévő fürtökből néhány tincset tekerj ívesre, és tűzd le. A leválasztott fürtöket, hogy még jobban elkülönüljenek a többi tincstől, húzd át hajvaksszal.

Haj bajok

Hajunk az egyik fegyverünk. Ereje nem a hosszától, és nem is a színétől függ. Az ápolt és egészséges haj az, ami vonzóbbá tehet minket.

forrás: nana

Töredezés, zsírosodás, korpa - nem szép fogalmak. Mégis, majd midnyájunknak gondot okoznak. Sokat segíthetnek a fodrászok javaslatai, tanácsai, de egy-egy makacsabb problémával nem árt szakemberhez fordulni.

Töredezett hajvégek

Kiváltó oka lehet a huzamosabb ideig alkalmazott, nem megfelelõ minõségû hajfesték, a gyakori dauerolás, a napfény vagy az uszoda klóros víze.

Megoldás: vágassuk gyakrabban a végét. A nedvességet pedig jojoba-, mandula- és búzacsíraolajos kezeléssel pótolhatjuk. Kizárólag alkoholmentes hajlakkot és zselét használjunk. Mosás után - idõnként - öblítsük le almaecetes vízzel. Lehetőleg mellőzzük a hajszárítót, ha időnk engedi, hagyjuk hajunkat magától megszáradni.

Zsírosodás

Leggyakrabban a hormonok helytelen mûködése okozza a problémát, ezért ezzel tanácsos orvoshoz fordulni. Lehet öröklött hajlam is, illetve túl agresszív hajkezelési eljárás következménye.

Megoldás: kifejezetten mindennapos használatra ajánlott, lágy samponnal mossunk hajat. Masszírozzuk alaposan a fejbőrbe, majd öblítsük le gyógynövénykivonattal - például rozmaringesszenciás langyos vízzel. Szárítás előtt használjunk hajerősítőt vagy habot, és ügyeljünk rá, hogy a hajszárító sose kerüljön 15 centinél közelebb a fejbõrhöz. A kész frizurát tupírozhatjuk, mert ezzel is késleltethetjük a zsírosodást.

Korpásodás

Helytelen hajápolás, túlzott napozás, rendszertelen és egészségtelen táplálkozás, valamint a stressz következménye is lehet. De okozhatja agresszív sampon, rosszul megválasztott hajfesték is. Ezek izgatják a fejbõrt.

Megoldás: soha ne vakargassuk a fejbõrt. Masszírozzuk inkább illóolajakkal (rozmaringgal vagy zsályával). Hagyjuk jól beszívódni, és csak utána öblítsük le. Használhatunk lágy baba- vagy búzacsírasampont. Ha nem javul a helyzet, forduljunk bõrgyógyászhoz.

Őszi-téli frizuratrend - sztárokkal

Lágyan leomló hosszú tincsek, szellős hullámok, vagy épp az ellenkezője: fiús, de szexis fazonok. Ilyen frizurák hódítanak majd idén télen...

forrás: nana

A hajtrendek minden évszakban változnak, ám sosem olyan erőteljesen, mint a divatirányzatok. Ennek ellenére sokszor olyan frizurákkal állnak elő a legnevesebb sztárfodrászok, amelyek a kifutókon kívül kellemetlenek lehetnek...
Mi most olyan frizurákat mutatunk be Neked, amelyekkel nem csak divatos, de dögös vagy kislányosan romantikus is lehetsz a hétköznapokban.

Ha a haj rövid…

Hogy mennyire divatos a rövid frizura, évek óta vita tárgyát képezi, afelől azonban nincs kétségünk, hogy az elmúlt egy évben óriási az érdeklődés a fiús fazonokhoz hasonló vágási technikák iránt. Akárcsak Katie Holmes új hajviseletére, vagy Demi Moore ghostos frizurájára gondolunk, mindegyikkel trendi lehetsz az őszi-téli szezonban is.

Hogyan csináld? Ha megvan az egyéniségedhez leginkább passzoló rövid fazon, a következő lépés egy jó fodrász felkutatása. Ebben az esetben semmiképp se sajnáld az időt és a pénzt a legprofibbra, mivel az ilyen típusú frizurát csakis ők tudják elkészíteni. A vágási technika szerint az ellentétek törvénye érvényesül: hátulról felfelé fokozatosan növekednek a tincsek, melyek lágyan omlanak az arc köré.

Ha a haj félhosszú…

Tovább tombol a bubi-őrület, amely nagyjából az 1920-as évek óta halad lankadatlanul előre. Mindegy, hogy az egyenes vagy a göndör, a frufrus (mindenképpen vedd figyelembe a homlokod magasságát, mivel egy erőteljes frufru csak az aránytalanul magas homlokúaknak áll jól) vagy az anélküli megoldást választod, a lényeg, hogy tincseid nagyjából az álladig érjenek.

Hogyan csináld? Mindenképpen hagyd természetesen. Felejtsd el a lakkot, a zselét, és a mindenféle őrületet, amivel korlátoznád tincseid mozgását. Beszárítás után egyszerűen fuss át a hajvégeken kevés vizes hatású wax-szal és el is készültél - egy trendi frizurával. Ha pedig nem bírod a szögegyenest, vágass lépcsőzetes tincseket. Utolsó mozdulatként itt is jöhet a wax.

Ha a haj hosszú…

A hosszú hajúak - csupán egy-két apró módosítással - az idei hideg hónapokban is divatosak lehetnek. A fő irányvonal itt sem tér el az előzőektől: természetes és finoman nőies frizurákat ajánlanak a szakemberek.

Hogyan csináld? Ennek tudatában pedig jó hír, hogy a hajvasalót egy időre a fiókba teheted, mivel a teljesen egyenes haj télen egyáltalán nem dívik. Helyette a laza, lágy, szellős hullámok vették át a stafétabotot, amelyet csavarókkal vagy hajsütővassal magad is könnyen elkészíthetsz. Ha pedig nem bírod kibontva hordani a hajad, tűzd fel. A mottó itt is a természetesség: a lágyan feltűzött csini frizurák, amelyeket egy-egy fejkörüli fonattal meg is bolondíthatsz.

Ragyogj: ápolj és formázz!

Mindenki csodálatos, selymes tapintású, egészséges, fénylő hajról álmodik. Mi sem egyszerűbb ennél: az új ápoló és színező termékekkel és a megfelelő formázási trükkökkel egyszerűen és gyorsan ragyoghat a frizuránk. A Hölgyvilág összeállítása.

forrás: nana

Ápolás

A fénylő haj azt jelzi, hogy a hajszálak felszíne teljesen sima, így optimálisan tudja visszaverni a napfényt. A túl forró hajszárító, a kémiai eljárások vagy a napfény, a nyár és a sós tengervíz viszont megtámadja a hajszálak felszínét, tompává, fénytelenné teszi. A megfelelő ápolási stratégiával viszont helyreállíthatjuk az eredeti, egészséges állapotot. Mossunk hajat egy kímélő samponnal, mely nedvességpótló növényi kivonatokat, fényesítő selyem- és gyöngyproteint tartalmaz. A víz legyen kézmeleg.

Öblítsük ki alaposan a sampont, majd használjunk gyümölcskivonatos, ásványi anyagos balzsamot, melynek hatóanyagai kipótolják a hajszálak töredezett felszínét, utána pedig fénylő réteggel vonják be. Öblítsük ki a balzsamot is, utoljára lehetőleg minél hidegebb vízzel. Az erősen igénybe vett vagy természetes göndör hajnak általában ezek után is kell még egy kevés hajpakolás, csak ettől lesz igazán szép fényes. Ne dörzsöljük a nedves hajat, csak nyomkodjuk ki belőle a vizet egy törülközővel.

Formázás

A tökéletes formázás a hajszárításnál kezdődik: a levegőt mindig felülről fújd a hajra, a hajvégek irányába. A formázáshoz csak természetes anyagból készült, sűrű kefét és fésűt használjunk, és mindig a hajtőtől húzzuk végig lassan, így nem sérül meg a hajszálak hámrétege. Ha nincs elég idő beszárítani, akkor legalább a fedő tincseket „fényesítsük ki”. Így a hosszú haj is ragyogni fog.

A teljes száradás után a tincseket fésüljük át természetes anyagból készült kefével fénylőn simára vagy loknisra. Ha nagyon fontos a ragyogó haj, akkor válasszunk és használjunk ugyanabból a szériából hajlakkot, zselét és más formázó termékeket, mert a termékcsalád tagjaiban egymást erősítő hatóanyagok, ápoló és fényesítő szerek vannak. A fényes hajlakkokkal nagyon finom csillámréteggel vonhatjuk be az elkészült frizurát, de érdemes minél nagyobb távolságból a hajra fújni, nehogy fényes foltok képződjenek a frizurán. Vékony szálú hajúak óvatosan használják a formázó termékeket, különben összetapadnak a tincsek, és ragyogás helyett zsíros hatást érhetnek el vele.

Szín

A színező samponok verhetetlenek, ha gyorsan szeretnénk fénylő és ragyogó színű tincseket.
Ezeket eredetileg a tompuló színű festett haj „feltuningolására” találták ki, de felfrissíti a fakó természetes hajszínt is – minden hajmosással egyre jobban.

A legújabb színfrissítő fejlesztés egy speciális ragyogásfölerősítő szer és színpigment
kombinációra alapuló eljárás, melynek köszönhetően a szőke, a vörös és a barna haj csodálatos fényt kap
, a hajszín pedig sokkal intenzívebb lesz.

A szőkék otthon fényesítő sprayvel és speciálisan szőke hajra kifejlesztett ápoló termékekkel őrizhetik meg a fodrásztól frissen szerzett szőkeségüket. Ezekben a termékekben ugyanis folyékony hegyi kristály és színpigmentek vannak, melyek felfrissítik a hideg és meleg szőke árnyalatokat.

Harminc őszi hajápolási tipp

Ősszel talán bátrabban változtatunk a frizuránkon is. De nem szabad megfeledkezni a rendszeres és alapos ápolásról szem, hiszen a hosszú forró nyár a hajat is megviselte...

forrás: nana

1. Ha bejelentkeztél a fodrászhoz légy nyitott az alternatívára, a fodrászok azért is szakértők, mert tudják, mit lehet és mit nem.

2. Akinek kerek az arca, annak érdemes lemondani a fülcimpáig vagy állig érő, telt frizurákról. Sokkal jobban áll a lépcsőzetesre vágott, fejtetőnél teltebb frizura, mely oldalt tépett és lefelé ritkított, mert ezzel optikailag megnyúlik az arc. A hosszát pedig nyugodtan hagyhatod vállig érőnek.

3. Új rövid frizura? Gondolj mindig arra, hogy egy új vágással esetleg át kell gondolni a megszokott öltözködést és sminkelést is. Ha szeretnél szexis lenni, és nem akarod, hogy nagyon fiúsnak tűnj, akkor az eddiginél hangsúlyozd ki jobban a szemed vagy a szád. A feltűnő fülbevaló pedig mindig extra nőiességet kölcsönöz…

4. Erős és sűrű – ilyen minőségű hajjal sokféle frizurát megengedhet magának az ember. Minden hajszínhez nagyon jól áll az erősen geometrikus apródfrizura és az egyenes vonalú rövid fazon. Az ilyen tiszta kontúroknál fontos, hogy rendszeresen igazíttasd meg a frizurát, és ápold naponta, hogy tényleg ragyogó legyen.

5. A ruha, a blúz és a top kivágása illeszkedjen a frizurához. Az állig érő hajnál a kerek és nyak közeli kivágás az ideális. A loknik mellett nagyon jól mutat a mély dekoltázs, a vékony pántos topok pedig még nőiesebbé teszik az összhatást. A hosszú hajat jól lehet párosítani a V-kivágással és a mély dekoltázzsal. A rövid hajhoz szinte minden illik, eljátszhatsz a mélyre vetődő pillantásokkal és a garbókkal is.

6. A frufru és a homlokba hulló tincsek variációi kiegyenlítik a hosszúkás arcot.

7. Frizura, testmagasság és az arányok – ezeknek egymáshoz illeszkedni kell. A 160 centinél alacsonyabbak számára ezért nem előnyös a túl hosszú haj.

8. Az enyhén tépett végek épp a vékony szálú hajhoz illenek, maximum állig érő, kicsivel hosszabb fedőtincsekkel és frufruval, hogy az arcnál teltebb legyen a frizura. Az okos fodrászok alá vágnak pár rövidebb „támasztó” tincset is, amelyek a fedő réteg alatt láthatatlanul telítik a frizurát. A túlságosan hosszúra hagyott haj viszont csak még vékonyabbnak mutatja a hajat.

9. Rövidebb vagy hosszabb? Aki nem akarja elkötelezni magát, annak olyan frizurára van szüksége, amelyet úgy lehet növeszteni egy ideig, hogy nem veszíti el a formáját. Ideális az erősebben lépcsőzött, keskenyre vágott-tépett frizura, rövidebb oldalsó és hosszabb nyaki részekkel – állig érően éppolyan jól néz ki, mint vállig érően.

10. Még teltebbet szeretnél? Akkor növekedési iránnyal ellentétesen tekerd fel a tincseidet a csavaróra. Így egyértelműen feszesebbek a loknik, bujábbnak látszanak, és szebbek lesznek. További előnye, hogy nem nyúlnak ki olyan hamar.

11. Az engedetlen tincsek megzabolázása már a hajmosás után elkezdődik: fésüld szorosan a fejedre a nedves hajat, fixáld hajlakkal, és hagyd megszáradni. Később rendezd el egy nagy fogú fésűvel, majd ha akarod, lakkozd be megint.

12. A dauer sápadttá, fénytelenné teheti a világos hajat. Ha szeretnéd felfrissíteni a színt, ne válassz hideg, hamuszínű árnyalatokat, mert csak még tompábbnak és mattabbnak fog kinézni. Ideálisabbak a meleg színek, mint az arany vagy a réz.

13. A vágás a lényeg – az erős, természetesen göndör hajnak is az a legjobb, ha nem vágatod nagyon rövidre és nagyon egyenletesre. A fedő rész legyen láthatatlanul lépcsőzött, úgy, hogy az alatta lévő haj vékonyabbnak tűnjön, de optikailag egységes hosszúságúak legyenek.

14. Ha tetszenek a 20-as évek vízhullámai permetezd be a hajad hajformázó spray-vel, a homlokba fésült tincseket pedig tűzd meg egyforma távolságban hosszú klipszekkel, közben told el egy kissé a hajat. Szárítsd meg hajszárítóval az egyes részeket, majd távolítsd el a klipszeket, és fésüld át óvatosan.

15. Ha hajad a tövénél lapos a vékony tincseket a hajtőtől kb. 10 cm távolságra fogd be a hajsütő vasba, és tekerd fel. A hajvégek maradjanak ki. Tartsd rövid ideig, majd húzd ki óvatosan, és hagyd kihűlni.

16. Ha feltöltődtek a hajszálak, és mindenfelé állnak, hajmosás után fújd be kevés nedvességpótló spray-vel, és szárítsd meg azonnal. Ha mégis repkednek: egy csipetnyi krémet vagy hajviaszt kenj szét a tenyereden, és simítsd le a repkedő hajszálakat.

17. Ha a töredezett hajvégeket rendszeresen rövidebbre vágatod, az egészséges végekkel újra telt és ragyogó lesz a frizura.

18. Éjszaka is formázhatod a frizurádat: fújd be a hajad kevés formázó tejjel, majd csavard fel 3-4 óriási hajcsavaróra olyan erősen, ahogy csak tudod. Olyan magasra tedd a csavarókat, hogy ne zavarjanak alvás közben. Reggel szedd ki a csavarókat, fésüld ki, kész.

19. A szaunaklíma főleg a hosszú hajat károsítja. A törülközőtrükk segít megelőzni a száraz-forró levegő szárító hatását. Itass át egy frottírtörülközőt hideg vízzel, csavard ki, majd turbánként csavard a fejedre. Így nedvesen tartod a hajad, a fejed pedig kellemesen hűvös marad.

20. Olvasd el figyelmesen, és tartsd be a használati útmutatóban leírtakat, ha magadnak fested a hajad. Ha mégsem tetszik az árnyalat, segít egy SOS-tipp: festés után azonnal mosd meg a hajad 2x korpásodás elleni samponnal, majd éjszakára kenj rá egy intenzív pakolást, vagy kevés mandulaolajat, illetve olívaolajat - mindkét módszer kiszívja a festék színpigmentjeinek egy részét.

21. Sokan túlságosan sötétnek ítélik meg a saját hajszínüket. A festés pedig ennek alapján sokkal sötétebb lesz, mint szeretnéd. Ezért feltétlenül hasonlítsd össze a saját hajszínedet a boltban található színmintákkal.

22. Az egyszínű haj hamar unalmas lesz. A profik ezért az úgynevezett „szeletelő” módszert választják. Ennek során a színt felváltva viszik fel a függőlegesen és vízszintesen elválasztott tincsekre, így sokkal jobban érvényesül a haj struktúrája, a különböző fényvisszaverődések hatására élettelibb és természetesebb lesz a frizura.

23. Zöldes árnyalatú a hajad? Segíthet a vörös hajra való színsampon, melynek vörös pigmentjei elfedik a zöld színt. De segít az is, ha fél liter vízben feloldasz egy aszpirin+C tablettát, és azzal öblíted a hajad.

24. A hajszínező az ősz hajszálak harminc százalékát fedi be, az intenzív színező a hetvenöt százalékát.

25. Az otthoni szőkítésnél oda kell figyelni a pontos hatóidő betartására. Az színbontás ugynais mindig a vöröstől indul, utána narancsszínű lesz, majd sárga, míg végül eléri a kívánt szőke színt…

26. Az otthon használható melírkészleteket viszonylag egyszerű kezelni. A melírozást ne kezd rögtön a hajtőnél, hanem hagyj 1-2 centiméter távolságot – így sokáig természetesnek hat majd.

27. A vörös hatású melírcsíkok nagyon szépen mutatnak. A sötét hajban jól érvényesül a cseresznye vagy a mahagóni, a szőkében az arany vagy a réz.

28. Az idei szezon nagy divatja a sötétebb árnyalattal csíkozott szőke haj is: réz, barna vagy vöröses árnyalatú tincsekkel is.

29. Az egyenes, fénylő hajban mutatnak igazán jól a melírcsíkok - ehhez kevés formázó krémet kenj szét az ujjbegyeden, és fésüld át vele az egész hajat.

30. Dúsabb hatás érhető el a hajvégekbe színezett sötétebb árnyalatokkal, a világosabb árnyalatú tincsek pedig úgy látszanak, mint a hajon táncoló napfény.

A szőkeség nem jelent hátrányt


Otromba viccek áldozatai a szőke nők. Pedig semmivel sem több valaki, ha barna, fekete vagy vörös a hajkoronája. Ráadásul a természetes szőkék jóval kevesebben vannak, mint azok, akik szándékosan festetik erre az árnyalatra a hajukat.


forrás: nana

A hajszín nem csak az öröklött géneken múlik – divat, ízlés, továbbá életstílus is a frizura. Szőkének lenni pedig nem csupán divat. Aki szőkére festi fürtjeit, az a jellemére, lelkiállapotára, magáról alkotott véleményére is utal.

A világos tónus mindig a szépség, ártatlanság és tisztaság jelképe volt. A reneszánsz kor művészei ritkán festették meg más színűre modelljeik, szentjeik, egyházi és világi hőseik hajkoronáját. Szőkék a puttók, az angyalok, világos hajat kapott Krisztus, Szűz Mária és a többi szentek is.

A szőkeség a modern kor emberének sem jelent kevesebbet. Hollywood szépségei közül elsőként az igazi szöszkék jutnak eszünkbe. Marylin Monroe, Meg Ryan vagy Sharon Stone elképzelhetetlen számunkra fekete lobonccal. A szőkeség nem egyszerűen hajszín, hanem a fény, a jóság, a szépség, a nőiesség, a gyengédség jelképe. A világos keret által megszelídített arcvonások a lélek fehérségéről tanúskodnak.

Aztán valahol mégis kisiklott a dolog. Egy ideje a szőkeséget az egyszerűséggel szokás együtt emlegetni. Ennek több oka van. A legszembetűnőbb talán az a néhány semmiből előkerült sztárocska, aki valóban nem intelligenciájának, hangjának, tehetségének, hanem inkább testének, mesterkélt szépségének köszönheti tiszavirág-életű népszerűségét. A sztárokat utánzó fiatalok azonban gyorsan átveszik stílusukat, így aztán a szőke cicababákat utánzó tinik ellepték a világot. És sajnos a példaképek gyakran tényleg nem sziporkáznak, ha agytornáról van szó. Szőkének lenni azonban ennek ellenére sem ciki. Csak a példaképeket kell lecserélni.

Tökéletes frizurát őszre is!


A haj rengeteg megpróbáltatásnak van kitéve. Évente átlagosan száztíz mosást, több mint háromszázötven óra napsütést, harmincnyolc óra formázást és nagyjából huszonkét órányi szárítást kell elviselnie. A lassan beköszönő őszi, hideg és párás idő pedig különösen megviseli a fürtöket...


forrás: nana

Ősszel talán bátrabban változtatunk a frizuránkon is. De nem szabad megfeledkezni a rendszeres és alapos ápolásról sem, hiszen a hosszú forró nyár a hajat is megviselte. Összeszedtünk egy-két szuper hajápolási tanácsot, hogy hajkoronád – típusától függetlenül – mindig ápolt, gyönyörű és selymes legyen.

Erősen megviselt haj

Alkalmazz minden második héten hajpakolást! Dörzsöld hajmosás után a nedves hajba a krémet, majd oszlasd el egyenletesen ritka fogú fésűvel. Tekerj rá fóliát vagy vastag törülközőt, hogy az így keletkező melegben minden hatóanyag fel tudjon szívódni. Az utolsó öblítést mindig hűvösebb vízzel végezd. Szárítás előtt vigyél fel a hajra ápolókrémet, és oszlasd el egyenletesen. Ha daueroltatsz és festetsz is, ügyelj rá, hogy legalább két hét teljen el a két művelet között.

Extra tipp: Hajszárításhoz csakis eredeti szőrből (vaddisznó vagy ló szőrből) készült kefét használj. Ezzel elkerülheted a hajszálak további roncsolódását. Fényes és selymes tapintású lesz hajkoronád.

Száraz, fénytelen haj

Hajmosáskor soha ne samponozz kétszer, mert ettől a fejbőr védőrétege még porózusabbá válik. A sampont gyengéden masszírozd a fejbőrbe, hiszen ez serkenti a verejtékmirigyek működését, így gyorsabban regenerálódik a fejbőr. Soha ne formázd vizesen a hajat! Először mindig szárítsd meg, és a szárítási idő utolsó harmadában adj formát a frizurának. Ez kevésbé veszi igénybe a szálakat.

Extra tipp: Használj fényt adó folyadékot és krémeket a frizura készítésénél: formázzák a hajat, és megőrzik a benne lévő nedvességet.

Zsíros, korpás haj

Ez a hajtípus gyakori hajmosást igényel. Cseppents kevés citromolajat az utolsó öblítővízbe. Ez kordában tartja a faggyúmirigyek működését, illetve öblítés előtt masszírozz a hajba jojobaolajat, amely kiváló hajkondicionáló. A zsíros haj megmentője a festés, a melírozás és a dauer lehet: a színezőanyag zsírtalanítja, frissebbnek és dúsabbnak mutatja a hajkoronát. Lehetőleg ne használj sampont és balzsamot együtt tartalmazó készítményeket, mert ezektől könnyen elnehezülhetnek és még jobban bezsírosodhatnak a hajszálak.

Extra tipp: A forró víz még külön stresszeli a hajszálakat, ezért csak langyos, de még jobb, ha inkább hideg vízzel öblíted le.

Töredezett haj

Ügyelj rá, hogy a sampon nagy részét a fejbőrre vidd fel. A lefolyó hab bőven elegendő a hajvégek tisztításához. A túl meleg levegő méreg az ilyen hajnak, ezért legalább tizenöt centiméterre tartsd a hajszárítót, és inkább alacsonyabb fokozaton használd! A nedves haj ötször érzékenyebb, mint a száraz, ezért ne sűrű kefével, hanem ritka fogú fésűvel, tincsenként alulról felfelé haladva bogozd ki. Így elkerülhető a további töredezés. A hajvégeket havonta frissítesd vágással.

Extra tipp: Ha erősen igénybe vett, szálkásodásra hajlamos a hajad, ne használj tüskés csavarót, rosszul sorjázott, műanyag tüskéjű kefét vagy rossz minőségű fésűt. Helyette inkább az eredeti szőrből készült kefék közül válassz!



A hajszíned elárul!

Változtatnál a hajszíneden, de nem tudod, hogy melyik szín állna igazán jól? Vess véget a kísérletezésnek - segítünk megtalálni a leginkább hozzád illőt!

forrás: nana

Egy jól megválasztott hajszínnel nemcsak éveket fiatalodhatsz, de kiemelheted arcod rejtett szépségeit. Legyen szó akár vörösről, barnáról, feketéről vagy szőkéről, a lényeg, hogy tökéletesen passzoljon a külső jegyeidhez és az egyéniségedhez.

Ha beléd bújt a kisördög…

Ha a bőröd világos és makulátlan, a szemszíned zöld és szívesen viselsz zöld, aranybarna és rozsdaszínű ruhadarabokat, a vörös a te színed. Egyre azonban vigyázz! A vörös hajat tudni kell viselni. Nemcsak a külső tulajdonságaiddal, de a belsőddel is kell, hogy harmonizáljon. Egy csendes, visszahúzódó, introvertált típusú ember sosem fogja jól érezni magát egy ilyen színű hajkoronával! A vörös haj a férfiak felé (is) magabiztosságot és erőt sugároz, így jobb, ha előre felkészülsz: nem sokan állnak majd sorba a kegyeidért. Neked kell kezdeményezni...

Jellemző tulajdonságaid:
Temperamentumos, hirtelen haragú, szenvedélyes nő vagy. Nehezen bízol meg másokban, őszinteséged határtalan. Mindig te vagy a társaság középpontja. Szeretsz viccelődni, imádod a lovakat és a kutyákat, gyorsan esel szerelembe.

Szabadon, szőkén. De mikor?

Ha már-már rózsásba hajló, világos bőröd van, a szemszíned kék, szürke, kékeszöld, esetleg világos barna, és szívesen viselsz kék, rózsaszín, élénk, illetve virágos ruhadarabokat.
A szőke kényes szín, nehéz szépen megfesteni, főleg, ha sötét hajból szeretnénk elérni a hőn áhított árnyalatot, éppen ezért több lépésben kell világosítani a tincseket. A barnából először csak legyen tejeskávé színű és innen haladj a szőke felé….

Jellemző tulajdonságaid:
Lelked mélyén érzékeny, gyöngéd, és törékeny nő vagy. Önbizalmad folyton megerősítésért kiált, ezért a munkádban is támogatásra van szükséged. A pozitív visszajelzést, a dicséretet még az anyagiaknál is fontosabbnak tartod, ezért kedves, megértő és érzékeny társra van szükséged.

Barnán és magabiztosan

Ennél a színnél különösen - mivel kiemeli a ráncokat, és a bőr is sápadtabbnak hat - vedd fontolóra a következőket: csak akkor válaszd, ha kreol, aranyosbarna bőröd van, a szemed színe barna - persze a rikító kékkel, zölddel is jól mutat - és szívesen viselsz természetes, földszínű ruhákat. A barna úgy a legszebb, ha fényesen csillog, ezért óvakodj a szürkés, matt árnyalatoktól.

Jellemző tulajdonságaid:
Szorgalmas, mindenre nyitott, fogékony nő vagy, aki rendkívül barátságos és imád flörtölni (is)… Rengeteg barátod van, annak ellenére, hogy kapcsolataid felületesen kezeled, mégis mindenki szereti a társaságod. A divat számodra az élet egyik legfontosabb alappillére. Imádsz vásárolni, öltözködni és minden este gondosan megtervezed, hogy mit veszel fel másnap…

Feketén, vakmerően

A fekete hajhoz hibátlan arcbőr tartozik, kék vagy fekete szem és rózsásan telt ajak. Hófehérkének bevált: ébenfekete hajával elvarázsolta a királyfit. Nem csoda, hiszen nagy feltűnést kelt a fehér bársonyos arcbőr, és az ébenfekete haj kontrasztja. Ruhában a világos színű a legjobb választás.

Jellemző tulajdonságaid:
A fekete igazi egyéniség. Kissé egocentrikus, érdeklődik az irodalom, a szellemi élet és a vallás iránt. A feketék rendelkeznek a legerősebb spirituális tehetséggel, hiszen minden nagyobb vallást, beleértve a kereszténységet is, a feketék alapozták meg.

Hajbajok esőben, hidegben, szélben

A haj számtalan megpróbáltatásnak van kitéve. Évente átlagosan száztíz mosást, több mint háromszázötven óra napsütést, harmincnyolc óra formázást és tizenkét órányi szárítást kell elviselnie. A hideg idő különösen megviseli a fürtöket...

forrás: nana

Erősen megviselt haj

Alkalmazzunk minden második héten hajpakolást! Ezt ujjheggyel dörzsöljük a nedves hajra, a krémet ritka fogú fésűvel oszlassuk el egyenletesen. Tekerjünk rá fóliát vagy vastag törülközőt, hogy az így keletkező melegben minden hatóanyag fel tudjon szívódni. Az utolsó öblítést mindig hűvös vízzel végezzük. Szárítás előtt vigyünk fel a hajra ápolókrémet, és oszlassuk el egyenletesen. Ügyeljünk rá, hogy a dauerolás és festés között legalább két hét teljen el.

Száraz, fénytelen haj

Hajmosáskor soha ne samponozzunk kétszer, mert ettől a fejbőr védőrétege még porózusabbá válik. A sampont gyengéden masszírozzuk a fejbőrbe. Serkenti a verejtékmirigyek működését, és gyorsabban regenerálódik a fejbőr. Soha ne formázzuk vizesen a hajat! Először mindig szárítsuk meg, és a szárítási idő utolsó harmadában adjunk formát a frizurának. Ez kevésbé veszi igénybe a szálakat.

Zsíros, korpás haj

Ez a hajtípus gyakori hajmosást igényel. Az utolsó öblítővízbe cseppentsünk kevés citromolajat. Ez kordában tartja a faggyúmirigyek működését. Az öblítés előtt masszírozzunk a hajba jojobaolajat, amely kiváló hajkondicionáló. A zsíros haj megmentője a festés, a melírozás és a dauer lehet: a színezőanyag zsírtalanítja, frissebbnek és dúsabbnak mutatja a hajkoronát. Lehetőleg ne használjunk sampont és balzsamot együtt tartalmazó készítményeket, mert ezektől könnyen elnehezülhetnek és bezsírosodhatnak a hajszálak.

Tördezett haj

Ügyeljünk rá, hogy a sampon nagy részét a fejbőrre vigyük fel. A lefolyó hab bőven elegendő a hajvégek tisztításához. A túl meleg levegő méreg az ilyen hajnak, ezért legalább tizenöt centiméterre tartsuk a hajszárítót, és inkább alacsonyabb fokozaton használjuk! A nedves haj ötször érzékenyebb, mint a száraz, ezért ne sűrű kefével, hanem ritka fogú fésűvel, tincsenként alulról felfelé haladva bogozzuk ki. Így elkerülhetjük a további töredezést. A hajvégeket havonta frissítsük vágással.

Gyors megoldások haj-bajokra

Mindegy, hogy vastag- vagy vékonyszálú, törékeny, roncsolt, zsíros vagy korpás a hajad. A helyes ápolás az helyes ápolás, csak úgy, mint a megfelelő száírtás és vágás. Hajtippjeink mindenkinek segítenek!

forrás: nana

Vastag hajszálak

Akkor nevezzük vastag szálúnak a hajat, ha azok átmérője több mint 0,05 mm. Az ilyen hajkorona vastag, dús, de gyakran fénytelen és kezelhetetlen - a hajszálak nem tudják rendesen visszaverni a fényt.
Az ilyen hajat mindig óvatosan kell fésülni, nehogy tovább roncsold a szerkezetét. Tápláld pakolásokkal, és használj hajkrémet, vaxot. Ügyelj a hajszárító helyes használatára is: sose legyen túl forró, és sose szárítsd túl közelről.

Hajhullás

Naponta akár 80-100 szál hajunkat is elveszíthetjük - eddig tehát aggodalomra semmi ok. Ha azonban csomókban kezd hullani, esetleg már a fejbőr is látszik, azonnal fordúlj orvoshoz!
A hajhullás oka nem mindig egyértelmű. Lehet hormonális eredetű, de lehet betegség vagy lelki trauma következménye is, sőt kiválthatja a stressz is. A hajgyökér ugyanis érzékenyen reagál minden hatásra, amely a testet vagy a lelket éri, majd rögtön reagál is ezekre - például hullani kezd.


Ha gyakran masszirozod a fejbőrt, a tápanyagok is könnyebben jutnak le a gyökerekhez, és a masszázs jót tesz a vérkeringésnek is, ráadásul feszültség levezetőnek sem utolsó. Figyelj még a vitamindús táplálkozásra.

Ha sikerül is megygógyítani a hajat, illetve a fejbőrt, akkor is 3 hónap kell ahhoz, hogy minden visszaálljon az "eredeti" állapotra, és a hajszálak újra növekedésnek induljanak.

Vékony, tartás nélküli haj

A hajszálak ebben az esetben fele akkora átmérőjüek, mint a vastag haj esetében. Ráadásul a vékony szálú haj hamarabb zsírosodik is. Javíthajta a haj képét a festés, a szőkítés, illetve a dauer - de ez csak optikai hatás, hiszen a haj szerkezete roncsolódik, és ettől tűnik majd dúsabbnak.
Ma már viszont bárhol kaphatóak olyan pakolások, regenerálók, amelyek javítják a haj állagát, természetesen dúsítanak. ezek mélyen behatolnak a hajszálakba, és erősítik annak szerkezetét.

A hajszárításnak is vannak trükkjei: először ritkább kefét használj, vagy elég, ha csak az ujjaiddal emelgeted a hajat. De dús hatást érhetsz el vastagabb hajcsavarókkal is.

Átkozott korpa

A korpa kialakulásáért a stressz, de a hőmérsékletingadozás is felelős lehet. Az igaz korpaszezon télen van, amikor amikor az alacsony hőmérsékletű, száraz levegő is segíti a kialakulását.
Ráadásul - sajnos - korpa és korpa között is különbség van. Zsíros fejbőrőn általában nagyobb, sárgás a korpa, amely erősen tapad a fejbőrhöz. A száraz fejbőrön apró, fehér a korpa. A fejbőr pedig viszket, érzékeny és húzódik.

A korpát nem is olyan könnyű eltüntetni. A samponok feladata, hogy helyreállítsák a fejbőr állagát - de ez nem megy rögtön, legalább 2-3 hét kell ahhoz, hogy hatásuk látványos legyen. Segíthet az is, ha a táplálkozáson is változtatsz: kevesebb hús és zsiradék, több túró, sovány sajt.

A korpát mindig más és más okozza, ezért - ha 3 hét után sincs javulás - szakemberhez kell fordulni.

Mit jelez a haj?


Bizonyára te is észrevetted, hogy frizurád nagyobb szerepet játszik mások szimpátiájának vagy ellenszenvének kiváltásában, mint az arcod vagy a ruházatod. A „hajbeszéd” néha fontosabb, mint a testbeszéd, már maga a hajszín is rengeteget elárul rólad, a személyiségedről.


forrás: nana

A legújabb magatartáskutatási vizsgálatok szerint a frizura úgynevezett kulcsinger (a legintenzívebb reakciót váltja ki az emberből): eldöntheti, megtaláljuk-e a megfelelő partnert, elnyerjük-e a megpályázott állást, befogadnak-e egy új baráti társaságba. A férfiak számára különösen a haj színe és hossza a döntő: minél világosabb és hosszabb, annál jobb. De nézzük csak, mi mindent jelez még.

Szex-csömörre utal – ha rövid

Ha rövidre vágatod, tudattalanul ugyan, de azt jelzed a környezetednek, hogy már nem kívánod annyira a szexet, nem érzed magad annyira nőiesnek, mint előtte. Számos párkapcsolati szakértő támogatja ezt a nézetet: szerintük az a nő, aki rövidre vágatja a frizuráját szándékosan csökkenti vonzerejét.
A hosszú hajnak évezredes hagyománya van: az ősember is a hajába kapaszkodva húzta magával párját. A barlangrajzokon a haj egyértelműen a termékenységet és a vonzerőt szimbolizálta. Ez ma is így van: a modellek közül igen kevés hord rövid frizurát, a legtöbb nő pedig vágyakozva tekint a samponreklámokban látható hosszú sörényekre. Így vannak ezzel a férfiak is: tízből kilenc biztos, hogy a hosszú hajat találja szexisebbnek. Az a nő, aki megválik hosszú hajától, tisztában van azzal, hogy veszít a vonzerejéből - állítják.

Megmutatja, milyen vagy

A hajszín-toplista első helyen még mindig a szőke, hosszú, egyenes haj áll (a legtöbb ember általában szexinek, jól neveltnek tartja viselőjét).
A barna, középhosszú haj a gondtalanság, a melegszívűség és a fokozott szociális érzék jele. Sok férfi bolondul érte, nem csoda, ha dobogós.
A hosszú, göndör hajú nőket általában élénknek és barátságosnak, de egyben bizonytalannak is tartja a környezete - nem árt, ha ezzel tisztában vagy, ha a loknikon gondolkozol.
A praktikus, rövid frizura intelligenciát és öntudatosságot sugall, de a legkevésbé vonzó a férfiak számára.

Betegségre utal – ha hullik

Az átlagosnál (napi 70-100 szál) lényegesen több hajat veszítesz mostanában? A jelek a lélek betegségére, érzelmi megrázkódtatásra, stresszre vagy hormonális problémára utalnak. A hajhullás nem rögtön, hanem az érzelmileg terhelt időszak után 2-3 hónap múlva jelentkezik.
Nem ritkán ásványi anyagok hiánya (cink, szelén, mangán vagy szilícium) áll a hajhullás hátterében. Ezeket kiegészítőszerek szedésével pótolhatod, de előtte mindenképpen kérj orvosi segítséget és csináltass vérképet, hogy valóban hiány van-e a szervezetedben a fenti anyagok valamelyikéből. A kontrollálatlan nyomelempótlással több kárt okozhatsz, mint amennyit „profitálsz” belőle!
A szervezetben lappangó gyulladásos góc szintén a haj minőségi romlásához és hajhulláshoz vezethet. A leggyakoribbak a fogászati gócok, de gyakran az orrgarat, elsősorban az arcüreg, valamint a tünetet nem adó epehólyag-gyulladás is állhat a háttérben. A góckutatás, majd a góctalanítás elengedhetetlenül fontos kóros hajhullás esetén.

A teljes hajkorona általában 7 év alatt újul meg. Ez a 7 év nagy idő, közben a szervezetet számos hatás éri: öregszik, kénytelen „átvészelni” különböző fertőzések, betegségek, gyógyszerhatóanyagok és a stressz támadásait, emellett még a táplálkozás is befolyásolja, hogy mennyi új sejt képződik és milyen ütemben.

És a hormonok...

Figyelj a jelekre! Ha olyan tüneteket találsz magadon, amelyek hormonzavarra utalnak (például a menstruációs ciklus zavara, fokozott szőrnövekedés az arcon és a dekoltázson), érdemes orvoshoz fordulnod. Várandósság idején is előfordulhat hajhullás: ezt a terhesség kilenc hónapja alatt fellépő hormonális változások okozzák, a változókori hajhullás pedig az ösztrogén nevű hormon szintjének csökkenésével állhat összefüggésben. A megfelelő ösztrogénszint érdekében lehetőleg kerüld a stresszt (idegesség, bosszankodás, bánat, veszekedés), ellenkező esetben – akár fiatalon is – menstruációs cikluszavarok, tisztátalan bőr, alkalmanként pedig hajhullás lehet a következmény.


Még néhány kellemetlen tünet

Ha jobban zsírosodik, mint eddig... szintén hormonzavarra utalhat. Ha gyermekkorod óta küszködsz a zsírosodással, akkor lehet, hogy nem betegség, hanem az öröklött hajlam áll a háttérben, ez ellen pedig nem tudsz mit tenni.
Ha viszket, valószínűleg allergiás vagy a samponod vagy balzsamod egyik összetevőjére. Menj el allergiavizsgálatra, mert ott kiderülhet, hogy pontosan milyen vegyi anyagra vagy érzékeny! A folyamatos viszketést kiválthatja a cukorbetegség is, ezért ha a következő tüneteteket észleled magadon – például az aceton szagú száj, szapora szívverés, állandó éhségérzet, verejtékezés –, akkor gyorsan méresd meg a vércukorszintedet!
Ha erősen korpásodik és az e célra kifejlesztett sampon sem hoz megoldást, a stressz mellett cinkhiányra is gyanakodhatsz. Lazíts egy kicsit, és juttass be szervezetedbe minél több cinket: fogyassz sok spenótot, lencsét, babot, borsót vagy karfiolt!
Ha korábban gyönyörű, fényes tincseid most szürkék és fénytelenek, valószínűleg kevés a szervezetedben az A-vitamin. Táplálkozz tudatosabban: fogyassz sok A-vitaminban gazdag élelmiszert, például májat, halat, tojássárgáját, tejszínt, vajat tejet!

A copfnak is vannak hátrányai

Amennyire előnyös lehet (gyorsan elkészülsz vele), annyira káros is, főleg, ha gyakran hordod így. Néhány dolgot jó, ha szem előtt tartasz a copf elkészítésénél. Soha ne használj vékony – főleg, egyszerű befőttes -gumit, mert megtöri, roncsolja a hajadat. Ha már lófarok, akkor elasztikus pamutalapú gumival fogd össze, ami kevésbé károsítja a hajadat. Ne húzd túl erősre a copfodat, mert túlságosan terheli a hajgyökereket: hajhullást, töredezést idézhet elő. Sokaknak még egy gyengébb szorítás után is megfájdulhat a feje, hát még, ha szorosan hátrafogott varkocsról van szó. Csak akkor fogd össze a hajadat, ha teljesen száraz, mert a vizes haj jóval sérülékenyebb és könnyebben törik.

Csínján a simogatással!

Ha állandóan babrálod a hajadat – előszeretettel túrsz bele, simítod el a homlokodból, gyorsabban zsírosodik, és több hajszálat veszíthetsz, mint normális esetben.

Veszélyben a hajvég

A hosszú hajszálak vége szinte mindig ki van téve a válladon történő súrlódásnak, és sokkal sérülékenyebbek, mint a rövidebb részeken. Minden egyes alkalommal, amikkor hozzácsapódik a válladhoz, sérül a vége, előbb csak töredezett lesz, később viszont ez a sérült rész le is válik a haj egészséges részéről.

Vitaminban a segítség

A H-vitamin az ismertebb nevén biotin erősebbé és egészségesebbé teszi a sörényedet, sőt, hajhullás ellen is kiváló, mert elősegíti a haj növekedését. Alkalmazd belsőleg: a karfiol, a dió, a mogyoró, a máj és a tojássárgája mind biotinbomba!
A C-vitamin növeli a hajad ellenálló képességét, az E-vitamin pedig megfiatalítja, élettel telivé teszi.
A B5-vitamin puhábbá, rugalmasabbá teszi a hajszálakat, és óvja hajkoronádat a kémiai beavatkozások, például a festés vagy a dauer romboló hatásaitól. Legnagyobb B5-vitaminforrások a gabonafélék, az élesztő és a máj.
Az A-vitamin és provitaminja, a bétakarotin rendkívül fontos a szövetek, így nagy szerepük van a bőr és a haj épségének fenntartásában. Legtöbb A-vitamint a máj, a tejtermékek, a tojássárgája és a tengeri halak tartalmaznak, bétakarotin pedig a sárgarépában, a spenótban és a sárgabarackban fordul elő nagy mennyiségben.

2009-es hajtrend
A tavalyi rövidhaj divat már igazából nem trendi, nem különleges, mégis majdnem mindenki ezt hordja... Ha hosszú a hajad és megfelelően lépcsőzetes, nyugodtan belevetheted magad a 2009-es hajtrendbe. Az egyenesre vasalt haj, kócosan, vagy tükörsimán, mindenképpen a trendi változatok között szerepel.

Frizura őszre-télre - egy percben


Bad hair day - mondja az angol arra, hogy egy rossz frizura tönkre vághatja az egész napot. Az ápolt egészséges haj mindig divat – idén őszre és télre a tükör sima és a lágy-hullámos fazonokat ajánlják a szakemberek.


forrás: nana

A hajdivatot egyszerre inspirálják az általános trendek, a megvalósíthatóságukhoz kapcsolódó technikai háttér, valamint az, hogy ezek az eszközök könnyen használhatóak legyenek. Ugyanis nagyon fontos, hogy egy új frizura ne csak a fodrászszalonból kijövet, illetve utána öt percig álljon – hanem otthon is könnyen és gyorsan elkészíthető legyen.

2005 ősz-tél

Az általános trend a játékosan provokatív, szexi, de nem közönséges, hanem stílusos hajviselet, amely egyben mindenki számára elérhető, megfizethető. A tavalyi nagy sláger sima tincsek maradnak, de melléjük lágy, könnyen eső, laza, kócos hullámokat álmodtak a hajszépészek.

A szakemberek ugyanis abból indultak ki, hogy mindenki figyeli, esetenként követi a sztárok által diktált trendet. Ők pedig hol szögegyenes, máskor pedig merész, akár égbe meredő göndör tincsekkel jelennek meg. Ezért ötvözték a kettőt – így született meg az idei év hideg divatja…

Haj-show

Kada Szabó Éva és Kucsera Zsolt a L’Oréal Professionnel nagykövetei egy Remington show keretében - és a cég legújabb eszközeivel - mutatták be mit javasolnak őszre és télre. Kucsera Zsolt a már emlegetett egyenes hajat simította még egyenesebbre, Kada Szabó Éva pedig romantikus, puhán eső hullámokat kreált modellje hajába. A kettőt egy-egy alkalomra, partira, eseményre lehet ötvözni is: egyszerre lesz nyers és érzéki…

Hajápolási tippek tavaszra

Végre sütöget a nap, nem kell a sapka, hamarosan már a sál sem. Szeretjük, ahogyan hajunkba kapaszkodik a szél, és fújja, arcunkba, nyakunkba. Ám ennek a hajnak egészségesnek kell lenni...

forrás: nana

Kíméletes mosás...

- Samponozás előtt alaposan nedvesítsük be a hajunkat. A sampont először dörzsöljük szét a kezünk között, és csak utána masszírozzuk a fejbőrbe.

Kevés sampon...

- Ha hetente 2-3 alkalommal mosunk hajat, alkalmanként csak egyszer samponozzuk. Különben megsérül a fejbőr védőrétege.

Ne túl forróval...

- A forró víztől a haj túl merev és tompa fényű lesz. Minél hűvösebb a víz, annál jobb.

Hajápoló...

- Csak a tincsekbe és a hajvégekbe kell belemasszírozni. Jobban megmarad tőle a frizura tartása.

Alapos öblítés...

- Addig öblítsük a hajat, ameddig lesimításkor már nem „csúszós”. A samponmaradéktól ugyanis merev lesz a haj és korpás a fejbőr.

Minőségi készítmények...

- Csak olyan szereket vásároljunk, amelyek pontosan illenek a haj típushoz. Így könnyebben készíthető el a frizura is.

Óvatos törülközés...

- Mosás után ne dörzsöljük szárazra a hajat, mert attól töredezett lesz. Inkább nyomkodjuk szárazra a törülközővel.

Ne forró levegővel szárítsuk...

- Attól ugyanis a hajvégek törékenyek lesznek. A jó készüléknél a hőmérséklet és szélerősség is állítható. Fontos, hogy legyen rajta hideg fokozat.

Fénylő haj...

- Szárítsuk a tincseket mindig szálirányban. Így nem sérül a védőréteg.

Hosszú hajhoz körkefét...

- Kíméletesebben fésül a merev csontkefénél. Ráadásul szárítás közben úgy formázható vele a haj, ahogyan forgatjuk (befelé vagy kifelé).

Hagyjuk lehűlni…

- Méghozzá úgy, hogy a meleg hajat tincsenként tekerjük a hajcsavarók köré. Nagyszerű tartása lesz a frizurának.

Óvatosan a hajkúrával…

- A folyékony hajápoló szerek csak a szárításnál adnak tartást. Érdemes viszont csak minden harmadik hajmosásnál alkalmazni őket, különben a haj ragacsos lesz.

Kevesebb a több…

- Bánjunk takarékosan a hajformázó szerekkel, különben úgy fog kinézni hajunk, mint egy paróka.

Ne szárítsuk a zselét…

Mindig száraz hajra kenjük, vagy - ha „nedves” hatású frizurát szeretnénk - hagyjuk, hogy magától megszáradjon. A hajszárító ugyanis elveszi a fényét.

Kevés vax…

- Ha azt akarjuk, hogy hajunk ne tűnjön zsírosnak, tegyünk kevés vax-ot a tenyerünkre, finoman húzzuk végig rajta a kefét, és azzal keféljük át a hajat.

Álomhajú lányok


A színezők, festékek és színező habok dzsungelében nehéz kiigazodni. Ennél még nehezebb kérdés, hogy melyik hajszínt válasszuk. Melyik lesz az úgynevezett álomhajszín?


forrás: nana

Magabiztos barna

A barna hajú nő mindig csinos. Egész lénye nyugalmat sugároz, lehet rá számítani. Akinek nem természetes barna a hajszíne, és szeretné barnára festetni, vegye figyelembe, hogy a sötétbarna öregít. Kihangsúlyozza a ráncocskákat, és az arcbőr is sápadtabbnak, „öregecskének” tűnhet. Előnyösebbek a simogatóan meleg, aranyló mogyoró, vagy gesztenyebarna árnyalatok. Hogy a szín szépen ragyogjon, kötelező a hajszálvégek ápolása.

Csábító szőke

A szőke haj nagyon nőies, szinte simogatja az arcbőrt és sokszor éveket fiatalít. Talán az aranyhoz való hasonlósága teszi, hogy ősidők óta szépségideálnak számít. Szőkére festés esetén jó tudni, hogy minél sötétebb a természetes hajszín, a szőke árnyalatnak annál melegebbnek kell lennie. Friss, rózsás arcbőrrel jól harmonizál a mézes árnyalat, a világosabb bőrrel pedig a hűvös hamuszőke. A hajszárító forró levegője leginkább a festett szőkét teszi fénytelenné. Szerencsére létezik fényspray, fénykrém – ezek segítenek ragyogni.

Szenvedélyes vörös

A legritkább esetben eredeti, a nőknek csupán alig két százaléka természetes vörösesszőke, tizián- vagy mahagóni vörös. De aki temperamentumos, és érzéki alkat, festesse bátran vörösre a haját!

Sötétszőkéből, halványbarnából szépen mutat szinte bármelyik vörös árnyalat, feltéve, ha bőrszín közepesen barna. Az olívaárnyalatú bőrűeknek passzol a cseresznyeszín, vagy a padlizsán. Az intenzív vörösre festett haj – például a mahagóni – az eredetileg fekete hajúaknak áll legjobban.


Vakmerő fekete

Hófehérkének bevált, ébenfekete hajával elvarázsolta a királyfit. Feltűnést kelt a fehér bársonyos arcbőr és a simogató fekete kontrasztja. Aki szőkének születik, ritkán tartja fejét a fekete festékes ecsethez.

Pszichológusok állítása szerint leginkább a nagy lelki megrázkódtatás miatt vált egy világos hajszínű nő sötétre. A hírességek is csak ritkán teszik, Cameron Diaz egyszer már felfedezte magának a fekete hajszínt. A fekete hajhoz hibátlan arcbőr tartozik, kék vagy fekete szem, és rózsásan telt ajak.

Hajtrend 2009 - sztárgalériával


Légiesen leomló hullámok, csúcsosan magasodó bubifrizurák és természetes színek jellemzik 2009-ben a hajdivatot. A fiús fazont felváltja a szexi és dögös frizura, amelyet a női báj és a felszabadultság jellemez.


forrás: nana

Ugorjunk vissza az 1940-es évek elejére, amikor a tupír és a kifinomultság jellemezte a hajdivatot. A félhosszú vagy bubi frizura – főleg egyenesre vasalva - idén nem divat, így 2 dolgot tehetsz: vagy nagyon rövidre vágatod – ahogy Victoria Beckham vagy Katie Holmes is tette – vagy hagyod megnőni. 2009-ben a frizurák megálmodói kizárólag végletekben gondolkodnak.
Csúcsosan magasodó

A rövid hajat idén az ívelt stílus jellemzi: kerekített formában hajlik a frizura a nyak vonalánál vagy a fül fölött - akárcsak Naomi Campbell frizurája - de frufruban is ez köszön vissza. Ezen kívül a pici haj most nem lapul le, hanem bubifrizuraként dúsan magasodik a fej körül.

Lágy esés
Felejtsd el az extraerős, ragacsos hajlakkokat, waxokat és zseléket. Mivel idén a kifinomultság veszi át a stafétabotot, használj inkább lágy tartást adó, formázó krémet, hajfény spray-t vagy ultragyenge hajlakkot. A lényeg a természetesség.

Légiesen hulló
A hajvasalót most egy időre a sufniban teheted, mert a nagy, kiemelkedő fürtös fazon veszi át a lapos, fejhez tapadó frizurák helyét. A francia barokk divatja köszön vissza az idei hosszúhaj trendben: selyemszerűen leomló hajzuhatag, csillogás és pompa.

Hajfonat a fej körül
A hosszú hajúak nemcsak a hullámok tekintetében vannak idén előnyben. Az előrejelzések szerint tavasszal és nyáron a saját hajból készített hajfonat a fej köré tekerve lesz egyike a legtrendibb hajkölteményeknek.

És ami a színeket illeti…

Mivel 2009-ben a természetességen van a hangsúly, ezért szemed és bőrszíned szerint válassz hajfestéket. A kék szemet az aranyszőke és rezes árnyalatok emelik ki, míg a fekete illetve barna szemhez a sötétszőke fürtök passzolnak igazán. Ha zöld a szemed, akkor füstszürkés árnyalatokban gondolkodj.
Idén semmiképp ne melíroztass az eredeti hajszínednél egy vagy két árnyalatnál világosabb tincseket, mivel a sötétebb, aranybarnás árnyalatok és a füstös színek, főleg a füstszürke viszik a prímet. A tűzvöröset és kirívó árnyalatait felejtsd el, ám a szőke, örök divat, így idén is a hajtrendek között szerepel.

Dióhéjban a hajápolásról:
A leggyakoribb hiba a túlsamponozás. Mielőtt a tisztítószert a hajadra tennéd, mindig hígítsd kétszeresére. Balzsamot csak akkor használj, ha nehezen kifésülhető, száraz hajad van. Pakolást házilag is készíthetsz, ami ráadásul egészségesebb is, mint a boltokban kapható vegyszeres termékek.
Tégy tejfölbe egy kis olívaolajat és ezzel kend be a hajadat – ha száraz. Negyed óra múlva mosd le. Az eredmény gyönyörű és csillogó hajzuhatag.
A citromlé jó bőrápolószer mandula- vagy avokádóolajjal elegyítve. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsölöd, hamarosan megszünteti a haj korpásodását és megakadályozza a hajhullást.
Az hogy zsíros hajat nem szabad naponta mosni, nem igaz! Csak a túl erős samponok válthatják ki az újabb zsírosodást. Egy gyenge, kifejezetten zsíros hajra készült samponnal nyugodtan lehet hajat mosni akár naponta is.

Nyári hajápolás

A nyarat mindenki várja, de a napsugárzás sok nő életét megnehezíti. A bőr mellett a haj is különleges ápolást igényel, hiszen ugyan úgy érik a káros hatások, a napsugarak, a por például. Ne intézzük el egyszerűen - íme néhány jó tanács.

forrás: nana

A hosszú haj mindig különleges gondoskodást igényel. Általános igazság, hogy a heti két hajmosás az ajánlott, és célszerű havonta ellenőriztetni a hajvégeket a fodrászunkkal – ezt egyébként rövid haj esetében is tegyük meg. Nyáron azonban nem intézhetjük el ilyen egyszerűen a dolgot.

Dombi Gábor mesterfodrász szerint a hajunkat éppen úgy ápolni és védeni kell, mint a bőrünket, hiszen pontosan olyan érzékeny, a napsugárzás pedig különösen károsító hatású lehet számára. Véleménye szerint mindenképpen használjunk olyan sampont, amelynek színtartó, fényvédő hatása van, zseléből, hajlakkból pedig válasszunk olyan termékeket, amelyek védenek az UV-sugárzástól.

Amikor előre tudjuk, hogy a nap nagy részét a szabadban, fedetlen fővel töltjük majd, fújjuk be hajunkat egy speciális permettel – ez a drogériákban és a szakboltokban megvásárolható –, amellyel megvédjük frizuránkat a káros sugárzásoktól, így megakadályozzuk, hogy a nap kiszívja azt. Tóparton vagy tengerparton ezt a műveletet ismételjük meg legalább négy-öt alkalommal.

A napfény és a víz együttes hatása festett hajnál árnyalatvesztést, fakulást, natúr hajnál világosodást okoz. Amikor napozás után visszatértünk szobánkba, akkor legalább egyszer kevés samponnal, bő vízzel öblítsük le a hajunkat, és tíz-tizenöt percre helyezzünk fel balzsampakolást a sós víz ártó hatása miatt. Később ezt is öblítsük le, majd loboncunkat csomómentesre fésüljük. Festett hajnál használjunk színfrissítő, színélénkítő sampont, ennek segítségével megőrizhetjük az eredeti színt, nyaralás után pedig az első út a fodrászhoz vezessen, mert a legegészségesebb hajnak is szüksége van egy frissítő vágásra.

Néhány praktikus hajápolási tanács
- A kamillateával történő öblítés világosabb árnyalatot ad frizuránknak, az ecetes vízzel történő öblítés pedig szép fényt kölcsönöz hajunknak.
- Naponta legalább háromszor hajkefével alaposan, több irányba fésüljük át a hajat. Ezzel serkentjük a fejbőr vérkeringését, és megelőzzük a nagymértékű hajhullást.
- Akkor sem kell megijedni, ha fésülködés után nagyobb mennyiségű hajunk hullik ki, hiszen ez – hosszú haj esetében – természetes. Ha a hajszál végén a hajhagyma is ott van, érdemes orvoshoz fordulni, mert megbetegedésre, a szervezetben fennálló gyulladásra utalhat.
- Vízparton hajunkat folyamatosan locsoljuk vízzel, ezzel elkerülhetjük a napszúrást. Abban az esetben, ha nem szeretnénk, hogy frizuránkat kiszívja a nap, nedves kendőből vagy törölközőből tekerjünk turbánt a hajunkra.
- Nyárra jobb rövidre vágatni frizuránkat, így nincs vele gond. Abban az esetben, ha ragaszkodunk a hosszabb hajhoz, mindig ügyeljünk arra, hogy a legrövidebb szálat is össze tudjuk fogni egy praktikus lófarokba vagy kontyba.

Hajlexikon

Hajmosáskor, fésülködéskor gyakran hullik a haj. Ha csak ötven-hetven szál, vagy hajmosáskor a duplája, nincs baj, felesleges az aggodalom. Ha ennél több, fordítson nagyobb figyelmet rá.

forrás: nana

Tudod-e

... hogyan vizsgálják meg a haj állapotát? Az orvos 50-70 hajszál alapján mond véleményt. Általában a hajszálak 85 százaléka növekedõ fázisban van, egy százalék nyugalmi szakaszban és 14 százalék kihullófélben.

... hány hajszálad van? Ez a haj színétõl függõen változik. A vörös hajúak fejét 90 ezer, a szõkékét 140 ezer díszíti. Csak 2-3 hónapig láthatók, mert késõbb a növõ haj lelöki õket. A dúshajúaknak naponta akár 70-100 hajszáluk is kihullhat, és ez így természetes.

... a stressz árt a hajnak? Ha a hajhagymák vizsgálatakor 14 százaléknál több hullik ki, fordulj orvoshoz! Anyagcserezavar, fertõzés, terhesség, mûtétek, stressz következtében szokott bekövetkezni kóros hajhullás.

... mikor beteg a haj? Ha a körkörös alakban nagyon gyorsan, szinte csomókban hullik ki. Ennek oka lehet hajhagyma-gyulladás, erõsebb megfázás vagy pikkelysömör is.

... mi okozza a kopaszodást? A hajhullás 80 százalékát örökletes és hormonális okok együttesen okozzák. Ha a férfi hormonok örökletes kopaszodási hajlamot mutató hajhagymákkal érintkeznek, hamarosan nem lesz szükség fésûre. A kollagénszálak megmerevednek a hajhagyma körül, és mivel nem kapnak elegendõ tápanyagot, lassanként meghajlanak, elgyengülnek. A faggyúmirigyek viszont továbbra is mûködnek és nagyon zsírossá teszik a fejbõrt.

... hogy szoktak a nõk is kopaszodni? A nõknél is van hasonló tünet, bár az övék jóval kisebb mértékû. A halántéknál látszik meg a legjobban, míg a hajkorona egészét arányosan éri el. A férfiaknál a fej tetején, illetve a kisagynál kezdõdik. Õk általában – amennyiben ezt öröklik –, félig vagy teljesen megkopaszodnak.

... megállítható az öröklött hajhullás? Ha idõben felismerik, igen. Hormonkészítmények és erõsítõ oldatok keverékét ajánlják az orvosok, bár a páciensek egy része nem bírja a hormonkészítmények mellékhatását.

... a hajhullás veszélyét magunk is csökkenthetjük? Hidegben ne járj hajadonfõtt! Különösen télen húzz sapkát. Vizes fejjel soha ne menj ki az utcára. Ha fested vagy festeted a hajad, azt mindig megfelelõ hajfestékkel, szakszerûen tedd.

Segítség! Töredezett a hajam!

A rendszeres igénybevételtől, mosástól, szárítástól, no meg a haj öregedése következtében a hajszálat védő pikkelyek rétegről rétegre elkopnak, és ezzel elvész a haj fénye és rugalmassága. De gondos ápolással megelőzhetjük ezt a folyamatot.

forrás: nana

1. tipp: Rendszeresen vágassuk a haj végét!

A haj már akkor is sokkal egészségesebbnek és ápoltabbnak hat, no meg az esése is jobb, ha megkurtítjuk a frizura körvonalának elroncsolódott végeit. Szó sincs persze arról, hogy feltétlenül rövidre kellene nyíratni – többnyire pár milliméter vágás is elegendő. A haj végein látható kis „fehér pemzli” annak a jele lehet, hogy a haj belseje felrepedt. Ha túl keveset távolítunk el a haj végeiből, esetleg épp a felhasadt részbe vágunk bele, akkor a hajszál azonnal továbbhasad. Egy egyszeri, ám „radikális” vágás tehát több haszonnal jár, hisz a haj egészségesen fejlődhet tovább.

2. tipp: Szilánkvágás

Akinek a hosszú hajban sok sérült hajszála van, de nem tudja elszánni magát arra, hogy levágassa, az csináltasson hajvégmentő szilánkvágást. Ne csak a haj alsó körvonalának beteg szálait, de a rövidebb hajszálak és a felső hajréteg különösen roncsolt részeit is érintse a kurtítás. Az eljárás úgy történik, hogy a hajat vékony tincsenként megsodorjuk, és a kiálló, felhasadt végeket egy éles ollóval eltávolítjuk.

3. tipp: Pótoljuk a keratint!

Az igénybe vett hajra való készítmények speciális, a keratinhoz hasonló
alkotórészeket tartalmaznak. Betömik a haj felületén keletkezett mikroszkopikus méretű lyukakat, és ettől a hajfelszín simává, formálhatóvá válik. Ezenkívül megelőzhető velük a hajvégek felhasadása, mert a hajápoló anyagokkal bevont haj kevésbé reped, törik. Az erősen igénybe vett hajat egy ideig minden mosás után, a kifejezetten erre a hajra való intenzív hajápolókkal kell kezelni.

4. tipp: Halasszuk el a dauerolást és a festést!

Mindkét művelethez ugyanis vegyi eszközökkel némileg fel kell lazítani a haj szerkezetét, hogy a kívánt formai vagy színbeli változás létrejöhessen. Már csak azért is érdemes egy kicsit várni, mert ragyogóbbak a színek, természetesebb és szebb a dauer, ha egészséges hajjal dolgozunk.

5. tipp: A hibák ügyes fésüléssel leplezhetők

A nem egészen ép hajvég kevésbé tűnik fel, ha a „nedves hatású” vagy a „lesimított” frizurák közül választunk. Ahelyett, hogy a hajunkat a mindennapos, fárasztó főnözéssel többnek akarnánk láttatni, hajviasszal, zselatinnal, rögzítő folyadékkal vagy habbal formázzuk.

Figyelem!
Ha erősen igénybe vett, szálkásodásra hajlamos a haj, ne használjunk tüskés csavarót, rosszul sorjázott, műanyag tüskéjű kefét vagy rossz minőségű fésűt. A keratinszerkezetében károsodott hajnak nem tesz jót a hő, sem az, ha vizes állapotban túlnyújtjuk, ami a kefén történő szárításnál gyakran megesik. A hajsütő vasat és az elektromos csavarót is csak módjával szabad alkalmazni.

8 tipp: hajfestés olcsón és gyorsan

A megfelelő hajszín kiválasztása fontos fegyvertény, de nem muszáj fodrász segítségét kérned hozzá...

Válaszd ki a bőröd tónusának megfelelő árnyalatokat, találd ki, egyszínű vagy csíkos hajat szeretnél-e, majd döntsd el, meg mered alkotni magadnak a frizurát.

Forrás: nana

1. Milyen volt szőkesége…
Vannak nők, akiknek minden hajszín jól áll (emlékszel Linda Evangelistára?), de a legtöbbünknek biztosra kell menni a választásnál. A trükk: ha sárgás a bőröd, maradj távol az aranyszínű árnyalatoktól, ha hamvas-rózsás az arcod, kerüld az ezüstös és babás színeket. Mindig jó megoldás a saját hajszíned tónusát néhány árnyalattal világosabbra venni: frissít, fiatalít, de nincs benne sok rizikó.

2. Hogyan barnulj be?
Ha inkább sápadt a bőrszíned, akkor óvatosan a nagyon sötét tónusokkal, hacsak nem akarsz kifejezetten idősebbnek és misztikusnak tűnni. Itt is érdemes előbb csak egy pár árnyalattal sötétebb tónussal kísérletezni. A szemöldököd színénél sose válassz sötétebb árnyalatot. Utánafestheted a szemöldököd, de nem hat majd természetesnek.

3. Átfesteni, vagy melírozni?
Úgy tűnik, a rövid hajú nőknek jobban áll az egyszínű haj. Ha félhosszú vagy hosszú hajad van, az arc körüli többszínű tincsek izgalmassá teszik az összhatást. Ha egészen természetes hatásra törekszel, akár 4-5 féle árnyalatban is csíkozhatod a hajad, persze ehhez az kell, hogy ne álljanak nagyon távol egymástól a tónusok. Ezt a műveletet azért célszerűbb fodrászra bízni, hacsak nem vagy igazán gyakorlott benne.

4. Mit kezdj a lenövéssel?
Az otton használható, jó minőségű „közértes” hajfestékek zöme kopik a hajmosások során, és ha nem üt el nagyon az eredeti színedtől, alig fog látszani a lenövés. Ha egészen más színű hajat szeretnél, akkor vagy 3-4 hetente kell festened, vagy válaszd a melírozást: a csíkokkal sokkal tovább bírja a frizura anélkül, hogy ápolatlannak tűnne.

5. Saját kivitelezésben?
Ma már nagyon egyszerűen használható hajfestékek kaphatók, de a szőkítés és a melírozás sem okoz gondot a készen vásárolható, minden szükséges eszközt tartalmazó készletekkel. Ha még nem próbáltad, kérheted barátnőd segítségét, a fej hátsó részén levő hajat bizony trükkös dolog szépen befesteni. Néhány alkalom után belejössz majd. Ez nemcsak pénztárca-kímélő megoldás, de sok időt nyerhetsz vele.

6. Bizonytalan vagy?
Használj kimosható színezőt. Így ha nem is sikerül olyan jól a műved, esetleg rossz színt választottál, pár mosás után újra nekifoghatsz az alkotásnak. A kimosható színezők nem rongálják a hajat, nem nőnek le, és néhány foltos törülközőn és a beleölt időn kívül nem vesztesz semmit. Viszont a vastag, világítóan ősz hajszálakat nem fogják be rendesen, ezzel számolnod kell.

7. Erősen őszülsz?
Az ősz hajnak más a szerkezete, nehezen fogja a festék, és gyorsan le is dobja. A legjobb, ha kicsit kiszőkülsz: hamvas, gyöngyház, szőke és barna tincsekkel nagyon jól lehet álcázni az ősz hajszálakat, és ahogy előbukkannak, csak a csillogás tűnik fel, ami még szép is.

8. Hajfestés után
Azzal, hogy befestetted a hajad, még nem vagy kész. A hajszín és a hajszerkezet ápolása ugyanolyan fontos feladat, érdemes jó minőségű sampont, balzsamot, hajvégápolót és pakolást beszerezni. Kerüld a sodium laureth sulfate tartalmú samponokat, többek között mindennél hamarabb fakítják a színt.

Divatos frizuárra vágysz, de nem szeretnél sokat költeni rá? Itt a megoldás...

Tudtad...

.... hogy a egy jó frizurával szédületes magabiztosságot szerezhetsz?
.... hogy a férfiak minden esetben megnézik a hajad?
.... egy új frizurával helyrebillentheted a lelked és megszabadulhatsz egy csomó stressztől?
.... a nőknél ápolatlanságot és visszatetszést kelt a gondozatlan hajú férfi?

.... hogy a jelenlegi fodrászod is volt egyszer tanuló, úgy hogy soha egyetlen hajat sem rontott el?

Hogyan lehetséges ez utóbbi? Úgy hogy minden fodrász tanuló mellett egy mester áll, aki folyamatosan, árgus szemekkel felügyeli azt, hogy az ÖSSZES nyisszantás a fürtjeid körül a legprecízebb legyen!

Azok akik rá merik magukat bízni egy fodrász tanulóra nemcsak hogy tökéletes frizurával és magabiztos szépséggel jöhetnek ki a szalonból, de még a munkáért sem kell fizetni !

Persze a tanuló fodrásznak sem adják ingyen a hajfestéket neki, amit a hajadra tesz majd ezért ennek az árát tőled is elkéri, mert ha nem is keres azzal hogy megcsinálja tökéletesre a hajad, de bukni már ő sem szeretne anyagilag. Ez gondolom természetes.

Mivel jelenleg én fodrász tanuló vagyok, és folyamatosan keresek olyan jelentkezőket akiknek szépen megcsinálhatom a haját önköltségi áron, profit nélkül ezért ha van kedved a lentebb található 2 mező (neved és email címed) kitöltésével iratkozz fel, így könyebben fel tudom majd veled hamarosan venni a kapcsolatot.

A feliratkozás részedről minden kötelezettségtől mentes, semmilyen ígéretet nem teszel vele nekem, és bármikor lemondhatod.

Azt viszont garantálom, ha mégsem mondod vissza nagyon nagy magabiztosságot nyersz majd belőle!

Figyelem: férfiak jelentkezését is várom.















Neved:
*
Email címed:
*

A szalonom Budapest belvárosában van a Corvin mozi háta mögött. Leszel a vendégem? :)